Cautare avansata

Basescu a incercat schimbarea conducerii TVR?


ora 10:10 O corespondenta privata intre ziaristul Radu Calin Cristea si consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, a carei sursa de difuzare catre presa nu a putut fi identificata, semnaleaza faptul ca Administratia Prezidentiala incearca sa se implice in activitatea TVR.

Dintr-o scrisoare a lui Cristea, de fapt un e-mail trimis lui Saftoiu, reiese ca fostul ziarist la Europa Libera refuza o propunerea de preluare a postului de presedinte-director general al Televiziunii publice. "Am tratat foarte serios aceasta oferta...", "daca as fi acceptat o oferta care ar fi depasit sensibil aria mea de pricepere...", "regretind ca tentativa noastra de cooperare s-a soldat cu un esec...", scrie Radu Calin Cristea in e-mailul catre Saftoiu. Potrivit unor surse din cadrul Palatului Cotroceni, cei doi s-au intilnit acum citeva zile intr-un restaurant, la insistentele unei cunostinte comune, tot ziarist, unde au discutat la modul general despre situatia mass-media.

Radu Calin Cristea nu a putut fi contactat pentru a lamuri situatia, adica pentru a spune cine a trimis presei scrisoarea sa si, foarte important, daca Claudiu Saftoiu a facut oficial aceasta oferta sau el s-a dus la intilnire convins ca persoana  care i-a intermediat discutia i-a negociat si postul de director TVR.

Adriana Saftoiu: "Nimeni nu i-a facut o oferta lui Radu Calin Cristea"

Purtatorul de cuvint al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, a declarat in legatura cu scrisoarea lui Radu Calin Cristea: "Administratia Prezidentiala ia act cu mirare de faptul ca cineva de la Palatul Cotroceni i-ar fi facut o oferta lui Radu Calin Cristea. Aceasta oferta nu a fost facuta. Nimeni nu a facut nici un fel de propunere de genul celei sugerate de Radu Calin Cristea, nici domniei sale, nici unei alte persoane, din simplul motiv ca doar parlamentul poate analiza activitatea Consiliilor de Administratie ale televiziunii publice si radioului public, inclusiv a presedintilor directori-generali ai acestor institutii. Administratia Prezidentiala nu interfereaza cu parlamentul, singura institutie abilitata sa ia decizii in ceea ce priveste cele doua institutii media".

Parlamentul este singurul care controleaza SRTV. In cazul in care consilierul prezidential Claudiu Saftoiu i-ar fi propus oficial lui Radu Calin Cristea sa accepte functia in conducerea TVR, ar fi nesocotit prevederile Legii 41/1994 de functionare a SRTV si SRR. In articolul 20 al actului normativ se mentioneaza ca membrii Consiliului de Administratie sint numiti  de parlament. Presedintele C.A. este ales dintre membrii Consiliului si ocupa si pozitia de director general. Consiliul de Administratie are 13 membri, dintre care unul este propus de presedintie, acesta fiind singurul moment de decizie al Cotroceniului in legatura cu activitatea Televiziunii. Membrii C.A. sint desemnati prin votul majoritatii deputatilor si senatorilor, in sedinta comuna a celor doua Camere. Exista doua modalitati prin care poate interveni o schimbare a unui membru al C.A. In cazul in care raportul anual de activitate al SRTV este respins de comisiile de specialitate reunite, situatie in care este demis intregul Consiliu. Cealalta posibilitate apare cind un membru nu mai este compatibil cu functia sa din Consiliu, cum a fost cazul Corinei Cretu, reprezentanta de pina acum a presedintiei. Ea a fost inlocuita de supleantul sau, Dorin Traian Suciu, pentru ca a fost aleasa pe listele PSD de la Camera Deputatilor.

Nicolau: "O decizie politica deja luata"

Printr-un comunicat primit la redactie, actualul presedinte-director al SRTV, Valentin Nicolau , si-a exprimat surprinderea si indignarea fata de presupusele negocieri dintre presedintie si Radu Calin Cristea: "Sint surprins de faptul ca domnul consilier prezidential Claudiu Saftoiu a facut o oferta de serviciu, propunind domnului Radu Calin Cristea sa preia conducerea Societatii Romane de Televiziune. Nu stiu in numele cui si ce implicare au alte persoane din institutia presedintiei, invocate de domnul Radu Calin Cristea, in schimbarea conducerii TVR prin metode obscure si ilegale. Reamintesc faptul ca TVR se afla sub controlul parlamentului. Ma intreb atunci la ce bun acele declaratii care vorbeau de anchete parlamentare, in conditiile in care sentinta de a decapita conducerea TVR a fost deja data in sferele inalte ale puterii".

O scrisoare pierduta

Ziaristul Radu Calin Cristea a trimis consilierului prezidential Claudiu Saftoiu urmatoarea scrisoare:
"Optez pentru calea e-mail-ului pentru a ma incadra in timpul convenit pentru raspunsul la generoasa Dumneavoastra oferta. Putem eventual comunica ulterior pe marginea epistolei mele sub orice forma veti considera de cuviinta. As vrea sa va asigur ca am tratat foarte serios aceasta oferta (incluzind in pachet atit SRTV, cit si SRR). M-am informat, m-am consultat cu numeroase persoane, din diferite medii, si am confruntat aceste opinii cu propria perceptia asupra ofertei Dumneavoastra. M-am straduit apoi sa sintetizez toate argumentele aparute in urma acestor discutii. Este, cu siguranta, unul din pariurile cele mai complicate din viata mea. Dupa multe analize si framintari am hotarit sa ma recuz. In balanta acestei decizii, asa cum a reiesit de altfel si in timpul intrevederii noastre, a atirnat foarte greu importanta componenta administrativ-manageriala a postului. Mi se pare o chestiune de bun-simt sa nu ma angajez intr-o actiune unde m-as fi confruntat constant cu mari necunoscute legate de gestionarea financiar-economica a acestor institutii publice. M-as fi avintat intr-un domeniu pentru care calificarea mea este mai mult decit discutabila, astfel ca m-as fi descoperit implicat in actiuni fara legatura cu experienta mea desfasurata strict in plan editorial. Temerile mele ar fi fost poate estompate daca perspectiva nu ar fi fost aceea a unui colos institutional cu mii de angajati si rulind anual un buget de sute de miliarde de lei. Probabil ca altii ar eluda acest handicap provocat de o functie cu o fisa a postului atit de complexa; mie mi s-a parut cinstit sa iau in consideratie acest baraj evident si sa decid in consecinta. Am scris in multe din articolele mele ca una din bolile cele mai grave ale tranzitiei romanesti este excedentul de competenta. Am devenit o natiune de generalisti, care se pricep la toate. Daca as fi acceptat o oferta care ar fi depasit sensibil aria mea de pricepere mi-as fi reprosat ca imi incalc principiile si ca uzez cu ipocrizie de un dublu standard cind vine vorba de propria persoana. Ne cunoastem foarte putin si as fi onorat daca vom ramine in continuare intr-o relatie amicala. Realizez ca decizia mea va stirni dezamagirea unor persoane pe care le pretuiesc. V-as ramine recunoscator daca, in contextul oricarei discutii despre hotarirea pe care am luat-o, veti evoca argumentele pe care le-am prezentat in aceasta scrisoare, temperind astfel zvonurile ce nu vor intirzia sa apara. M-as bucura daca in special dl Andrei Plesu ar fi pus in tema cu esenta mesajului meu. Regretind ca tentativa noastra de cooperare s-a soldat cu un esec si in speranta ca, poate, se vor ivi alte oportunitati de colaborare compatibile cu specializarea mea, va rog sa primiti, Domnule Consilier Prezidential, expresia intregii mele consideratii".

Sursa: Evenimentul Zilei


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Un studiu identifica tendinte de comunicare online
Studiul EurActiv "Federation Communication Survey 2004" arata ca, in viitor, comunicarea online v...

Comentariu: Basescu nu e Constantinescu
Andreea Pora despre felul cum PSD-ul ar face orice sa ramana la putere. Discursul de ieri al ...

Votul anti-Constitutie ar putea duce la "destramarea Europei"
Votul intern al Partidului Socialist Francez de pe 1 decembrie ar putea avea repercursiuni asupra...

EurMonitor Guvernare: Sondajele derutei
Specialistii nu cred in ultimele sondaje de opinie lansate pe piata/ Scenarii post-electorale de ...

Realegerea lui Bush salutata discret in Europa
Liderii UE fac tot ce pot pentru a aborda constructiv victoria lui Bush, dar este o zi de "mahmur...