Votul anti-Constitutie ar putea duce la "destramarea Europei"
Votul intern al Partidului Socialist Francez de pe 1 decembrie ar putea avea repercursiuni asupra soartei Constitutiei Europene. Fostul Ministru de finante Dominique Strauss-Kahn avertizeaza ca un vot impotriva ar putea duce la "destramrea Europei".
Dominique Strauss-Kahn, fost ministru de finante si una dintre figurile cele mai reprezentative ale Partidului Socialist Francez, a declarat pentru Financial Times si Les Echos ca daca socialistii francezi ar vota impotriva Constitutiei in cadrul referendumului intern de saptamana viitoare, Europa s-ar putea "destrama". "Cred ca ar exista consecinte inimaginabile: o despartire a Partidului Socialist de Istorie; o despartire de partidele socialiste europenel; si apoi mai presus de toate, o destramare a Europei", a spus el. Fostul prim ministru Lionel Jospin si fostul presedinte al Comisiei Jacques Delors, care fac campanie pentru un vot pozitiv, au avertizat ca respingerea tratatului ar duce la o situatie de mare instabilitate in partid. Mai mult, l-ar izola de familia politica a partidelor socialiste europene, care sustine tratatul.
Partidul Socialist Francez este impartit in privinta recomandarii de ratificare a noului Tratat Constitutional al UE, pe care Chirac a promis ca il va supune unui referendum public anul viitor. Primul secretar Francois Hollande, care se declara in favoarea Constitutiei, a decis sa organizeze pe 1 decembrie un vot intern la care sa participe 120.000 de membri. El se afla in opozitie directa cu adjunctul sau, fostul prim-ministru Laurent Fabius, care s-a aliat cu stanga partidului. Fabius spune ca noua Constitutie propusa este o charta a capitalistilor, care ar impune un model liberal, contrar valorilor partidului.
Daca socialistii voteaza "nu", Presedintele Jacques Chirac ar putea pierde in incercarea de a realiza aprobarea Constitutiei in referendumul din 2005. Cei care sprijina Constitutia UE se tem ca un vot negativ in privinta caestui act din partea socialistilor ar putea atrage opozitia nationala fata de tratat, care sa atraga respingerea in referendum. Regulile UE spun ca in acest moment Comisia ar fi "moarta", pentru ca este nevoie de aprobarea tuturor celor 25 de state.
Fabius este optimist ca va castiga, cu toate ca sondajele din octombrie au aratat ca 65% dintre votantii socialisti au sprijinit campania pentru "da". El a fost criticat puternic pentru ca a folosit aceasta problema pentru a-si promova ambitiile prezidentiale. Adancimea divizarii din partid este foarte mare si pune probleme unitatii, chiar si daca problema va fi rezolvata.
Linkuri:
EXTINDERE UE / BUSINESS / 11.11.2004 De ce avem nevoie de o Constitutie Europeana? |
EXTINDERE UE / BUSINESS / 29.10.2004
Si Romania semneaza Constitutia Europeana
EXTINDERE UE / BUSINESS / 27.10.2004
Instrument de informare despre Constitutia Europeana
GUVERNARE / 19.06.2004 Acord istoric asupra Constitutiei |
GUVERNARE / 27.08.2004
Barnier respinge ideea ca Franta isi pierde influenta
GUVERNARE / 26.08.2004
Un lider politic francez "desfiinteaza" Constitutia UE
GUVERNARE / 16.07.2004
Discordie intre socialistii francezi provocata de referendum
GUVERNARE / 16.07.2004
Schroder vrea aprobarea Germaniei pentru Constitutie anul acesta
GUVERNARE / 07.07.2004
Expertii in politici vad o modificare a Constitutiei europene in anii urmatori
GUVERNARE / 30.06.2004
Noul grup parlamentar eurosceptic lupta impotriva Constitutiei
GUVERNARE / 21.06.2004
Constitutia: Liderii UE au adoptat-o, dar publicul?
Actori UE
Parti socialiste: Vues sur le traite constitutionnel
Oui socialiste: Les socialistes europ?ens r?pondent Oui
Non socialiste: Je signe pour le non socialiste et europeen
Financial Times: Strauss-Kahn warns over 'breakdown of Europe'
Financial Times: Strauss-Kahn warns over 'breakdown of Europe'
Stire preluata de la Euroactiv.ro